P, Premikanje naprej, Recenzije, Seznam

Terapija (2008 – 2021)

Terapija (In treatment) je HBO-jeva ameriška serija, kjer lahko spremljamo 50-letnega terapevta Paula, ki se tedensko sestaja s svojimi pacienti in analizira njihove najrazličnejše težave. Odlično zasnovane epizode omogočajo vpogled ter razumevanje določenih vzorcev obnašanja in delovanja ljudi, ki se gibljejo vse od samomorilnih najstniških tendenc do težav v razmerju, od insomnie starega vplivnega poslovneža do zmedenega otroka, katerega starši so se ravno ločili.

Paul, ki ima sicer tudi ogromno težav, in to ne le ko pride do njega samega in njegove preobremenjenosti s pacienti, ampak tudi v zakonu in zato sam potrebuje terapijo ter se za posvete zateka k svoji bivši supervizorki Gini, je izjemno skrben, topel in odprt terapevt, ki delo postavlja na prvo mesto. Vsako sezono spoznamo nekaj njegovih pacientov, ki jih lahko spremljamo tekom njihovega zdravljenja, razpletanja ponavljajočih vzorcev, delovanja njihovih obrambnih mehanizmov, bolečih razodetij, soočenja s preteklostjo, spoznanj, ki opolnomočijo, in travm, ki privrejo na dan, ob tem pa lahko veliko razkritega apliciramo na svoje življenje ali pa metodo brskanja po delovanju človeške psihe uporabimo za refleksijo, saj se priložnost zanjo (z malo domišljije, preudarnim premislekom ali apliciranjem reakcije na podobno situacijo) pojavi pri vsaki pol urni epizodi, pa naj se nanaša na nas same, sodelavca, starša ali prijatelja.

Serija, ki jo je zasnoval in produciral Rodrigo Garcia, je odlična (čeprav nekoliko težka, moreča in na čase boleča) vsebina za večerno gledanje, ki obenem sprosti in aktivira naše možgane. Premakne nas v fikcijski svet, kjer likov ne poznamo in nam zato zanje v resničnem življenju ni potrebno skrbeti, pa vendar nas počasi spuščajo v svoj svet, v samo globino in srž njihovega ustroja, ki jim narekuje, kako se bodo na stvari odzvali, jih razumeli, jih poskušali obvladati ali se jim brezupno prepustili. Njihove zgodbe spodbujajo empatijo, gojijo razumevanje in omogočajo spoznavanje ljudi, ki so nam diametralno nasprotni – ali pa v sebi skrivajo našo preteklost in karakter.

Čeprav ne delujejo vse terapije na enak način in gre le za izbrano metodo enega naključnega terapevta v morju drugih, drugačnih pristopov in tehnik, ponuja Terapija vpogled v pomen psihoterapevtskega zdravljenja in rezultate, ki jih lahko doseže, če se odločimo, da želimo biti bolje ali da želimo spremeniti omejujoče vzorce, se bolje spoznati in razumeti svoje vzgibe. Jasno je pokazano, da terapija ni lahka stvar; trčimo lahko ob stvari, ki jih ne želimo vedeti ali ki nam predstavljajo boleče spoznanje. Potrebna je notranja moč, da se prebijemo dalje, da preidemo obdobje, ko se po terapiji počutimo še slabše, da lahko na koncu žanjemo uspehe, ki se kažejo v večji suverenosti in življenjskih spremembah, ki se začnejo odvijati same od sebe, ko se nekaj v nas močno premakne ali očisti.