Prispevki

6 načinov pisanja: pomoč pri depresiji in tesnobi

Terapevtka Emma McAdam je na svojem Youtube kanalu Therapy in a Nutshell objavila posnetek z razlago, kako lahko na šest načinov predelamo svoja čustva s pomočjo pisanja. Pisanja se lahko lotimo sami, služi pa nam kot odvod čustev in misli, ki se nam motajo po glavi.

Kako deluje? Terapevti spodbujajo, naj pretvorimo nekaj posrednega v neposredno obliko. Najprej moramo pobrskati po svoji glavi: se tam nahaja kaj, kar vam deluje zamegljeno, nejasno, nerazumljivo? Sedaj je potrebno to spraviti v nekaj jasnega, oprijemljivega, zunanjega – nekaj, česar se lahko skoraj dotaknemo. Gre za praktični način, kako lahko razrešimo notranje konflikte in potolažimo boleča čustva, ki se nam porajajo, kadar smo na primer depresivni ali tesnobni.

Kako se tega lotimo? O tem se skušamo pogovarjati. Stvari izrečemo na glas, jih nekomu razložimo. Vendar pa je, ker nimamo terapevta vedno pri roki, koristno, da se opremimo s strategijami, ki so nam dostopne tudi, kadar smo sami. Eden od teh načinov je pisanje. Ob tem se moramo zavedati, da se spremembe dogajajo postopoma in da ne obstaja en trenutek razsvetljenja, ki vse razreši. Tako kot ne moremo prisiliti zrna, da takoj zraste v veliko drevo, tudi ne moremo v trenutku spremeniti svojih misli. Grajenje dnevnih navad pa nam lahko čez čas spremeni življenje.

6 načinov pisanja:

1.Pisanje dnevnika: To je najenostavnejši način, kjer v zvezek zapišete, kaj mislite, čutite in doživljate. Dnevnik vam pomaga slediti različnim razpoloženjem in situacijam, ki v vas sprožijo neprijetne odzive, prav tako pa lahko na ta način pridobite jasnejši uvid v izziv, ki vam je prekrižal pot. Pisanje dnevnika dokazano zmanjšuje krvni tlak, spodbuja imunski sistem, izboljšuje delovanje ledvic, pripomore k boljšemu psihičnemu počutju in pomaga v borbi proti depresiji. Glede na raziskave je najbolj učinkovito pisanje na roke.

2.»Brain dump«: Kadar občutite zelo intenzivna čustva, ste nad čim prevzeti ali razburjeni, se osredotočite na te občutke in jih temeljito izpišite. To lahko naredite s pisanjem na roko ali na računalnik – ker tipkamo hitreje kot pišemo na roke, je računalnik tukaj izvrsten pripomoček, da lažje sledimo toku misli. Ne osredotočamo se na jasno, koherentno strukturo, ampak iz sebe izlijemo vse, brez ozira na pravopisna ali strukturna pravila. Večina po takšnem pisanju občuti takojšnje olajšanje.

3.Ustvarjanje diagrama: Narišite miselni vzorec ali ustvarite seznam svojih težav. Na ta način boste postali bolj osredotočeni na tisto, kar vas dejansko muči. Težave se tako zdijo tudi bolj obvladljive.

4.Pismo, ki ga ne boste nikoli odposlali: Včasih nas mučijo stvari, ki bi jih radi nekomu izrekli, ampak nimamo priložnosti. Morda starši ne uslišijo naših potreb, morda oseba, ki nam je storila nekaj žalega, ne zmore prevzeti odgovornosti za svoje dejanje. Oseba je lahko tudi mrtva ali oddaljena. S pisanjem pisma, ki ga ne boste odposlali, dobite občutek zaključka. Pomaga vam izraziti svoje želje, čustva in potrebe, ob tem pa ni pričakovanja, da se bo pri naslovniku kaj spremenilo. Ko je pismo spisano, ga lahko zažgete, vržete v WC školjko ali pa shranite. Kaj z njim naredite kasneje, ni tako pomembno – pomemben je proces pisanja, ki nam omogoča, da se lažje premaknemo naprej v življenju.

5.Razjasnitev lokusa kontrole: Gre za enostavno tehniko, ki ima lahko močen vpliv na nas. Izdelajte tabelo s tremi stolpci. V prvi stolpec zapišite, kaj je znotraj vašega nadzora. V drugi stolpec navedite, kaj ni znotraj vašega nadzora. Tretji stolpec je namenjen stvarem, na katere imate vpliv, ampak niso znotraj vašega nadzora. Ta tehnika pripomore k zmanjšanju stresa in pridobivanju jasnejšega uvida v situacijo.

6.Ustvarjanje alternativne zgodbe: Vedno dobimo več tistega, na kar se osredotočamo. Namesto nenehnega osredotočanja na težave ima pisanje alternativne verzije situacije moč, da preusmeri našo pozornost na stvari, ki si jih želimo. Napišite, kako bi radi, da se stvari zgodijo; kako bi se radi počutili; kako bi se radi soočili s situacijo. Kaj bi bilo drugače, če bi živeli življenje, ki bi ga cenili? Osredotočite se na tisto, kar je znotraj vašega nadzora.

Celoten posnetek najdete tukaj: